Zeleno doživetje

Prepustite se miru in čutnemu razvajanju na gozdno-meditacijski poti. Vdihnite energijo zelenega gozda in se podajte na aktivna doživetja. Ob zmajevem ognjišču pri domačiji je čas za druženje.
Zaplana - čutno razvajanje

Čutno razvajanje

Posvetite se sebi in se sprostite v objemu narave in miru. Čutna gozdno-meditacijska pot je namenjena sproščanju in nabiranju nove energije. Na Zaplani se nahajajo številne energijske točke, zato se ustavite pri njih, vdihnite in začutite zdravilno moč narave. Na zeleni plaži prisluhnite pticam, šumenju vetra ali pa se preprosto zazrite v čudovito panoramsko sliko travnika, gozdnega roba in gozda. Mir in pristen stik z naravo sta tukaj zakon.

Zaplana - blagodejna izvirska voda

Blagodejna izvirska voda

Na Zaplani se na severni in južni strani nahajajo trije posebni izviri z energijsko močno studenčnico, eden od teh je tako imenovani rimski vodnjak. Energija v vodi iz teh izvirov poudarjeno in blagodejno deluje na področje prebavil. S pitjem te vode dobi naše telo moč, ki pomaga pri odpravljanju prebavnih težav.

Zaplana - Energijski Tročan

Energijski Tročan

Pri postavitvi objektov v prostor so v davnini posebej izurjeni posamezniki odčitali v naravi močna energijska mesta. Te točke so povezovali v liku trikotnika, imenovanega »Tročan«. Na Zaplani je čez osrednji prostor v obliki trikotnika na vsakem vogalu postavljen posebej izbran prodnik. Prvi je ob stari lipi in je zemeljskega energijskega značaja. Energija druge točke na severozahodni strani poudarjeno deluje na četrto, šesto in sedmo čakro našega energijskega telesa. Tretja točka je astralnega značaja, to je povezava med nebom, zemljo in spodnjim svetom. Poudarjeno deluje na četrto in sedmo čakro. Ko se vse tri točke energijsko povežejo med seboj, se v prostoru trikotnika uredi pozitivno energijsko polje, ki ustvarja pogoje za prijetna doživetja in odlično počutje gostov.

Zaplana - Kmečka opravila

Kmečka opravila

Kdor poskusi avtohtone slovenske sorte jabolk in hrušk ali pa domač jabolčni sok, se vedno znova z veseljem vrača v lokalno okolje. Pa ne le zaradi sadežev. Prijetno je spoznati, kako poteka obrezovanje in cepljenje sadnega drevja s predstavitvijo starih in tradicionalnih sort sadnega drevja. Sodelujete lahko pri pripravi suhega sadja, kot so značilni jabolčni krhlji ali suhe hruške. Oglejte si tudi, kako poteka sušenje orehov, kajti značilna slovenska potica je narejena prav iz posušenih orehov.

Zaplana - spuščanje zmajev

Spuščanje zmajev

Zmaji in zmajevi mladiči – človeške ribice – so bili v teh krajih že od nekdaj, otroci pa bodo njihovo vlogo in pomen spoznali na igriv način. Ko se preko vrhov zapodi veter, je čas za spuščanje zmajev, saj je prav na vrhu Zaplane mehko zelena travnata raven, imenovana Zmajevo sedlo, zato ujemite veter in prepustite svojega zmaja vetru. Ali veste, kateri zmaj bo poletel najvišje?

POTEP Z LETEČIM ZMAJEM

Zaplana - Opazovanje ptic - fotolov

Opazovanje ptic - fotolov

Na Zaplani živijo raznovrstne ptice, kot je pivka, žolna, detel, kanja, postovka, kukavica … Ptice ujede boste med sprehodom opazovali na velikih T drogovih, visoko na nebu, ali v krošnjah dreves. Ujemite jih v objektiv svojega fotoaparata in občudujte njihove značilne zvoke in barve. V številnih glinenih in lesenih ptičjih gnezdilnicah je še posebej živahno spomladi, ko se ptički ženijo. Po ljudskem izročilu namreč velja, da se ptički ženijo na Gregórjevo (12. marca), to je praznik, povezan z zaljubljenci.

PTICE, KI ŽIVIJO NA ZAPLANI

Zaplana - kolesarjenje

Kolesarjenje

Na kolesarjenje po gozdnih vlakah in cestah se lahko podate kar s kolesom. Čakajo vas številni vzponi in spusti po prostranih gričih s čudovitimi pogledi. Ljubitelji daljših tur se lahko odpravite na izlet po Ljubljanskem barju. Za krajši izlet je zelo primeren stolp na Planini nad Vrhniko. Preko Zaplane potekata tudi dve krožni kolesarski poti K1 in K2, ki sta primerni za izkušene turistične kolesarje, prva je dolga 31 km, druga pa 22 km in vsaka traja približno uro in pol kolesarjenja. Od Brezovice do Logatca pa poteka srednje zahtevna kolesarska pot L034, ki je primerna za gorska kolesa, dolga je 28 km, zanjo pa boste rabili okvirno 1 do 2 uri.

Zaplana - Sankanje

Sankanje

Ko zapade prvi sneg, se Zaplana spremeni v tiho zimsko idilo. Vrhovi se odenejo v belo, zimsko sonce pa vabi na plano tudi v mrzlih dneh. Podajte se na Zmajevo sedlo in se od tam spustite po slemenu, pobočjih ali gozdnih poteh.  Iz zmajevega sedla namreč vsako leto poteka tudi  atraktivni tradicionalni smuk po gozdu v Ložansko dolino. Aktivno gibanje na svežem zraku vas bo zagotovo okrepilo.

Zaplana - Druženje ob zmajevem ognjišču

Druženje ob zmajevem ognjišču

Ljudje so se od nekdaj zbirali ob ognju, si pripovedovali zgodbe in uživali dobrote iz narave. Pod veliko staro lipo domačije, ki je tipično slovensko drevo, si privoščite druženje ob ognjišču. Pustite domišljiji prosto pot in prisluhnite starodavnim zgodbam o Ajdih, Rimljanih in zmajih, zraven pa si privoščite sveže pečene prigrizke. Morda vas bo navdihnil tudi Ivan Cankar, največji slovenski pisatelj, ki se je rodil na Vrhniki, nedaleč od tod.

Zaplana - Kako živijo kmečki otroci?

Kako živijo kmečki otroci?

Preživite brezskrbne počitnice z otroki sredi narave. Otroci bodo tu spoznali, kakšno je življenje sredi narave – naj se zapodijo po griču ali se zagugajo na drevesnih gugalnicah, naj si ogledajo, kakšna zelenjava raste na vrtu, kakšna jabolka zorijo na bližnjem drevesu, kako nastane skuta, kako spečemo kostanj, krompir, kruh. Morda boste na sprehodu srečali tudi sosedove domače živali, ki dajejo sveža jajčka, polnomastno mleko, skuto, maslo …

Zaplana - Gugalnica

Gugalnica

Ko pomislimo na gugalnico, se spomnimo razigranih otroških dni. Razigrano guganje je za otroke ena od najlepših in najprijetnejših iger, saj osrečuje, sprošča in pomirja. Na Zaplani se otroci lahko sproščeno gugajo na drevesnih gugalnicah, prav takšnih, kot so jih poznali otroci že od nekdaj in ki se vrtijo v vse smeri. Ozrite se naokrog po drevesih, poiščite svojo gugalnico in uživajte.

Zaplana - Hoja po naravi

Opremite se za hojo po naravi

V naravi boste naleteli na najrazličnejše živali in rastline. Nekatere med njimi niso najbolj prijazne do človeka, kot na primer klopi, zato se vedno primerno obujte in oblecite. Nosite lahka oblačila svetlih barv, hlače zataknite v čevlje, po sprehodu pa se vedno skrbno preglejte in stuširajte.

Najpomembnejša je torej preventiva pred klopi. Cepljenje, zaščitna sredstva, primerna oblačila in obutev, samopregledovanje … Če nas klop kljub preventivi preseneti, se ga moramo čim prej znebiti. Klopa odstranimo takoj, ko ga opazimo na koži. Če ga odstranimo v roku do 17 ur, do okužbe ne pride, čeprav je klop okužen. Klopa odstranimo s pomočjo pincete ali ga primemo s prsti in zavrtimo v nasprotni smeri urinega kazalca. Klopa ne odstranjujemo z alkoholom, oljem ali drugimi topili, saj močno povečamo možnost okužbe s klopno prenosljivimi boleznimi.