Svetovno čudo, ki presega meje Slovenije. Največje presihajoče jezero v Evropi poplavlja in presiha skozi vse leto.

Cerkniško jezero poplavlja in presiha skozi vse leto, zato priporočamo obisk v različnih letnih časih, da bi doživeli vse njegove čudovite podobe.

Edinstveni kraški fenomen je del zavarovanega območja Natura 2000 in predstavlja mednarodno pomembno mokrišče. Nikjer drugje na svetu ne boste v enem letu na istem kraju veslali, lovili rib, kolesarili mimo požiralnikov ali pa kosili travnika!

Obvezna oprema – daljnogled! Opazovali boste Jurski park ptic, metuljev, dvoživk in različnih sesalcev. Tu namreč živi 276 vrst ptic in 45 vrst sesalcev, kar predstavlja polovico vseh evropskih vrst!

Drevaka na Cerkniškem jezeru

Priporočamo tudi obisk mojstrov, ki ročno tesajo znamenite drevake, lesene čolne, s katerimi se domačini občasno še danes prevažajo po jezeru.

Najboljši čas za obisk – od aprila do oktobra.

In še lokalni namig – obisk kmetije odprtih vrat Levar, locirane samo 300 metrov od jezera. Zaljubili se boste v ocvirkovo pogačo in domač kruh iz krušne peči. Izjemne so tudi domače mesnine, štruklji in obara z ajdovimi žganci. Če boste imeli srečo, vam bo gospodar še zapel v domačem narečju. Bolj slovensko že ne gre!

Več informacij:

Oddaljenost od Zaplane:

50 minut vožnje z avtom.