Domače dobrote

Ste že kdaj pili čisto izvirsko vodo, ki priteče iz studenca? Ali poznate občutek, ko vas zjutraj prebudi petje ptic in začutite vonj po sveže pečenem kruhu iz krušne peči? Slovenski pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec. Na Zaplani boste začutili ljubezen ob pristnih domačih jedeh, ki prihajajo naravnost z domačega ali sosedovega vrta in drevesa na mizo. Lokalni ponudniki domače hrane vsak dan poskrbijo, da vas v špajzi pričaka sveža in domača hrana.
Kulinarika - domače sadje

Domače sadje

Na Zaplani lahko poskusite avtohtone stare in tradicionalne sorte slovenskih jabolk, hrušk, sliv in češenj. Sredi neokrnjene narave boste lahko uživali tudi ob nabiranju lešnikov, kostanja in jagodičevja, če ga le ne boste preveč pojedli sproti, saj se je težko upreti slastnim gozdnim jagodam ali malinam. Tiste dni, ko sadje ne zori, pa poskusite posušeno sadje, lešnike in orehe z Zaplane, ki se še posebej priležejo v hladnih zimskih dneh.

Kulinarika - Po kostanj v žerjavico

Po kostanj v žerjavico

V teh krajih ljudje že od nekdaj radi pečejo kostanj, zato se kostanj pojavlja tudi v različnih frazah in prispodobah. »Vroč kostanj« pomeni občutljivo zadevo, »iti po kostanj v žerjavico« pa pomeni, da je nekdo opravil nevarno opravilo. Jeseni, ko dozorijo številna kostanjeva drevesa na Zaplani, preprosto morate poskusiti sveže pečen kostanj.

Kulinarika - Zaščitena kranjska čebela

Zaščitena kranjska čebela

V čebelnjakih na Zaplani živijo avtohtone, zaščitene kranjske čebele. Njihovi panji so preprosti in dihajo v sozvočju z naravo. Čebelam nudimo veliko svobode in kar najbolj neokrnjeno naravno okolje. Ko se sprehajajo s cveta na cvet,  poskrbijo, da lahko uživamo ob njihovih vsakoletnih pridelkih. Če so uspešne, v Sloveniji radi rečemo, da nam je sekira padla v med – to pomeni, da smo imeli srečo, saj so nas obdarile z domačim medom in številnimi drugimi čebeljimi pridelki.

Kulinarika: Šilce žganja

Šilce žganja

Že v starodavnih časih je bila žganjekuha tod naokrog priljubljeno jesensko opravilo, saj tedaj dozori veliko vrst sadja. Najboljše žganje ali po domače »šnops« prihaja ravno iz hrušk tepke, moštnice in viljamovke, ki jim dodajamo jabolka. Poskusite sosedovo žganje Cotka. Morda pa vas prepriča naše Onegovčkovo domače žganje. Šilce domačega žganja se še posebej prileže v mrzlih zimskih dneh, vsekakor pa ga boste poskusili ob prihodu na Zaplano. Morda ga najdete celo v domači špajzi, splača se pogledati vanjo.

Kulinarika - V špajzi

V špajzi

Špajza je star izraz, ki pomeni shrambo za živila. Na Zaplani boste našli posebno špajzo, kjer lahko kupite domače, lokalne izdelke iz Zaplane in bližnje okolice. Vsak dan je tu sveže mleko, maslo, skuta, jajčka, kruh. Privoščite si odličen jabolčni sok, znana slovenska kulinarična posebnost so idrijski žlikrofi, prav tako tudi štruklji s suhimi slivami. Ljubitelji sladkega boste izbirali med različnimi vrstami marmelade, piškotov, priporočamo pa tudi domače orehe, lešnike ali čokolado z lešniki. Za dobro počutje poskrbijo domača zelišča in čaji. Pokukajte v špajzo in si postrezite.

Kulinarika - Slovenski zajtrk

Slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk običajno sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Kruh iz domače moke in spečen na tradicionalen način v krušni peči je tako slasten, da ga preprosto morate poskusiti. Različni lokalni peki v okolici Zaplane pečejo najrazličnejše vrste kruha, ki vas čakajo v špajzi.

Kulinarika - Pekli bomo krompir

Pekli bomo krompir

V različnih letnih časih vas na Zaplani povedemo v skrite kotičke, kjer nabiramo gozdne sadeže, kot na primer lešnike, kostanj ali gobe (pozor, ne počnite tega sami, če ne poznate gob!). Pod veliko lipo, z razgledom daleč naokrog, je Zaplana idealen kraj, kjer pod milim nebom pečemo krompir ali kostanj. In če vam bo na koncu kdo rekel, da »imate krompir«, to pomeni, da ste imeli res neverjetno srečo, da ste prišli na Zaplano nad Ljubljano.

Kulinarika - Skodelica kave

Skodelica kave

Sredi Vrhnike že vse od leta 1932 deluje slaščičarna Berzo, kjer si privoščite najslastnejšo kremšnito in skodelico Cankarjeve kave. »Skodelica kave« je naslov ene od najbolj znanih črtic velikega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja, ki se je rodil v neposredni bližini, na klancu. Ob obisku slaščičarne si torej obvezno oglejte tudi Cankarjevo rojstno hišo.