Obisk Križne jame je butično doživetje tišine in teme.

Kraško podzemlje nima wi-fi signala in globoko v jami boste razumeli, zakaj je analogna doba novi luksus!

Svetovno znana kraška vodna jama

Križna jama je svetovno znana kraška vodna jama, katere posebnost so številna podzemna jezera, izjemno najdišče kosti jamskih medvedov in pristna, naravna ohranjenost živali. Temperatura zraka v notranjosti je celo leto +8°C. Jama odvaja vodo iz južnega roba Bloške planote proti vzhodnemu obrobju Cerkniškega polja. Jama je četrta na svetu po številu vrst pravih jamskih živali.

Krajši ogled z vožnjo po 1. jezeru (1-1,15h)

Za začetni del jame so značilne velike dvorane. Že po nekaj sto metrih v jami ni več svetlobe in obiskovalci nadaljujejo raziskovanje s pomočjo ročnih svetilk. Glavni rov se nadaljuje skozi Veliko dvorano proti kapniku Čimborasu, kjer si lahko obiskovalci ogledajo kosti jamskih medvedov, ki pritegnejo tako s svojo velikostjo kot tudi številčnostjo. Pot se nadaljuje po rovu, ki odvaja vodo iz prvega jezera. S čolnom se podamo na 10-minutno vožnjo po 1. jezeru. Po isti poti se vrnemo do izhoda. Ta ogled je primeren za skupine do 60 ljudi. S seboj imejte dolge hlače, jopo z dolgimi rokavi in dodatne tople nogavice. Za ogled dobite gumijaste škornje in ročno svetilko.

Kalvarija-Foto-Gasper-Modic

Ogled vodnega dela do Kalvarije (3,5-4h)

Od 1. jezera nadaljujemo pot preko skal do 2. jezera. Na sredini jezera se strop zniža in otežuje prehod v značilen vodni rov, kar hkrati označuje začetek nepozabnega popotovanja. Voda teče čez pregrade iz jezerca v jezerce. Pregrade gradi siga, ki se izloča iz dveh potokov, ki pritekata z Bloške planote. Voda zaliva na tleh stoječe kapnike in kapniške skupine, kar daje vtis, da rastejo iz vode (Beneški pristan, Piratska ladja, Orgle, Ris). Potovanje se konča pri Kalvariji, dvorani, bogati s kapniki, kjer se jama deli na severni del – Blata, in severovzhodni del – Pisani rov. Zaradi varovanja jame lahko ta del jame obišče le ena skupina do 4 obiskovalcev na dan. Obisk je možen le po predhodnem dogovoru.

Več informacij:

Oddaljenost od Zaplane:

50 minut vožnje z avtom.