Na Zaplani smo uredili posebno točko za doživetje sončnega zahoda. V zavetju brez. S pogledom na zelene griče in na cerkev sv. Hieronima. V bližini je tudi energetska točka za čiščenje negativnega sevanja.

Sončni zahod simbolizira zaključek dneva in s tem oznanja minevanje časa. Ko sonce zahaja, je čas, da se tudi mi pripravimo na počitek. Medtem ko podnevi življenje zori in pridobiva svojo moč, to isto življenje ponoči zaspi. Zato, da bi lahko posrkalo vse sokove, hranila in življenje samo, ki se nato pretaka v naših žlezah in krvi ter vseh tokovih, rekah in vodah sveta.  

Smer zahoda je tista, ki življenju daje stabilnost. Na telesni ravni se ta nahaja v predelu medenice, v trebuhu in zadku, pa tudi v genitalijah in reproduktivnih organih. Če bomo ob koncu mračenja legli k počitku in zaspali, bomo ponoči to moč sončnega zahoda tudi primerno ohranili v svojem telesu in imeli naslednji dan od nje korist. Zato je čas sončnega zahoda tudi na Zaplani smiselno izkoristiti za zaključevanje dneva in vseh aktivnosti ter se izogibati novim začetkom.

‍Ker je glede na položaj Zemlje zahod tisti, kjer se konča potovanje sonca od jutranjega vzhoda do večernega zahoda, temu rečemo tudi energijska os. Toda sončne energije, ki ji strokovno rečemo solarna energija ni tako lahko nabrati in shraniti za dlje časa, predvsem za temnejše, hladne, zimske dni.

‍Del nje pa vsekakor lahko shranimo tako, da se ob sončnem zahodu umirimo in se fizično zazremo vanj ter se v umu poslovimo od dneva. Pri tem so nam v pomoč naravni elementi, kot so drevesa, gore, velike reke in morja. Na Zaplani to podporo dobite s hribovjem in velikimi drevesi, v katerih se dan prek zelenih travnikov prevesi v noč.

‍Na Zaplani ponujamo doživetje sončnega zahoda v polni moči s podporo brez, ki spodbujajo razsodnost, prave odločitve in potrpežljivost. Breze potencirajo tudi pomen varuha ozemlja, ki ga, medtem ko spimo, še kako potrebujemo.

Breza ima v sebi številne zdravilne učinkovine, med katerimi izstopa naravno sladilo xylitol, ki ne škodi nadledvični žlezi, saj ne dviguje nivoja sladkorja v krvi. Ima tudi izjemno moč odvajanja strupov ter odvečne vode iz telesa in je koristna pri uravnavanju delovanja ledvic in jeter. Breza s svojo vibracijo zelo ugodno deluje na splošno vitalnost celotnega organizma in prav ta vitalna energija je tisto, kar želimo zaužiti iz narave. Njen drevesni sok znatno izboljšuje imunsko odpornost, pomaga pri telesni in psihični izčrpanosti ter zdravi artritis, bolezni sklepov in odpravlja celulit. Mnogim je pomagala odpraviti celo migreno in kožni ekcem. Ker deluje kot ojačevalec energije lahko poleg naštetih zdravstvenih učinkov subtilno pomaga tudi pri shranjevanju solarne energije, ko se ob sončnem zahodu umirimo in poslovimo od dneva. Poleti zato, da si naberemo dovolj sončne energije za zimo, jeseni, da pravilno shranimo to energijo, pozimi, da jo uporabimo in spomladi, da si znova natočimo njenega nektarja. Z brezo in večernim soncem lahko hkrati odstranimo, kar je slabega in zaključimo dan tako, da si ponoči naberemo novih moči.

Sončni zahod naj bo zato doživetje. Pravi zaključek in zavetje. Zaton. Zato, da bo jutri lahko spet nov dan, ki obeta. Zaplana.