»Po jutru se dan pozna,« pravi stara ljudska modrost, v kateri je zelo veliko resnice in potencial, ki ga lahko uporabimo tudi zavestno.

Čas sončnega vzhoda je magičen čas dneva, ko se prebujajo ne le ptice in drevesa, pač pa ves svet. V jeziku sodobne biofizike bi temu rekli, da se takrat sončeva energija bio-fotonov najbolj intenzivno prenaša na vsa živa bitja na Zemlji. Svetloba jutranjega sonca namreč vsebuje največjo vsebnost vitalnih ultravijoličnih žarkov, ki so neobhodni za tvorbo naravnega vitamina D v našem telesu. Ker jutranje sonce zagotavlja razvoj hranilnih vrednosti in rast rastlin, pa je od tega zelo odvisna tudi kakovost naše vsakdanje prehrane.

Jutro je vedno čas novega začetka. O tem govorijo sodobne znanstvene raziskave, hkrati pa gre za modrost, ki so jo poznale že številne starodavne kulture. Ljudje so že od nekdaj poznali visoko vrednost jutranje energije sonca, zato so prav v tem času izvajali najpomembnejše duhovne aktivnosti, zdravilno naj bi bilo tudi gledanje v jutranje sonce. Tisti, ki resnično poznajo pomen starega ljudskega pregovora, da je »rana ura – zlata ura«, zato vstajajo zgodaj.
Izkoristite nekaj minut ranega jutra – sami, v dvoje ali pa v družbi prijateljev, zato da boste preživeli dan pokončno, ne le telesno-biološko, pač pa tudi psihološko in duhovno.  

Na Zaplani smo po smernicah radiestezije in vastuja, ki je ena od starodavnih modrosti, poiskali točko, kjer je vpliv jutranjih sončnih žarkov najbolj intenziven, saj blagodejno vpliva na človekovo počutje.

Na tem mestu smo postavili klopco, kjer boste doživeli:

  • Veličastje. Poglejte v jutranje nebo, še preden bo sonce vzšlo nad horizontom in opazujte spremembe, ki se dogajajo med sončnim vzhodom.
  • Mir. Ob sončnem vzhodu prevladuje mir. Preden se začne dan in se v vaše srce naseli nemir zaradi dnevnih aktivnosti, odprite svoje srce in um – prepustite se miru. Naj bo sonce tisto, ki bo prvo zasijalo v vas.
  • Lepota. Veliko je lepote okrog nas, a je žal zaradi vsakodnevne naglice nimamo časa opaziti. Dajmo možnost sebi in naravi, da z jutranjim bujenjem tudi v nas prebudi  čudenje nad življenjem, ki se vedno znova poraja.
  • Hvaležnost. Še en dan življenja je pred nami. In kaj potem, bi rekli. Saj je samo še en nov dan v nizu med rojstvom in smrtjo. A ni tako samoumevno, da se bomo potem, ko smo zvečer legli spat, zjutraj spet zbudili. Mnogo jih zaspi, a se ne zbudijo nikoli več. Ne imejmo bujenja v nov dan za samoumevnega. In tudi naših partnerjev, otrok, prijateljev in službe ne. Vsak dan je darilo, ki se v hipu lahko konča. Zato bodite hvaležni, da lahko gledate sonce, ki vzhaja v ta nov, čudoviti dan. Izkoristite ga. Carpe diem.
  • Zdravljenje. Jutranje sonce vas lahko ponovno napolni z energijo, saj vsebuje ultravijolično svetlobo, ki jo človeško telo potrebuje za optimalno zdravje. Sonce stimulira tvorbo melatonina, stimulira metabolizem, dobrodejen je za tvorbo mineralov in je glavni stimulans žlez z notranjim izločanjem.
  • Vitamin D. Sonce je naravni vir vitamina D, ki se v telesu spreminja v kalcij in spodbuja hormonsko tvorbo endorfinov. Endorfin pa je tisti hormon, ki vam daje občutek sreče in zadovoljstva. To je torej najboljša preventiva in tudi kurativa za depresijo.
  • Zdrav živčni sistem. Pomanjkanje sončne svetlobe je v sodobni znanosti zelo jasno povezano s tako imenovanim PTSD, tj. post-travmatskim sindromom. Primer so skandinavske dežele, kjer ravno zaradi zmanjšane letne količine sončne svetlobe beležijo večje število obolenj živčnega sistema, nervoz, depresije in drugih bolezenskih stanj.
  • Zdravstvena preventiva. Preventiva je najboljša kurativa, pravijo zdravniki. A nekateri ljudje se v strahu pred razvojem rakavih obolenj kože pretirano izogibajo sončni svetlobi. Rak kože je manj rizičen od razvoja številnih drugih bolezni, ki jih lahko dobimo, če nismo optimalno izpostavljeni sončni svetlobi. Ta namreč znatno zmanjšuje možnosti za razvoj raka debelega črevesa, prostate in raka na prsih, manj možnosti je za razvoj diabetesa, osteoporoze, zvišanega krvnega pritiska, bolezni srca, multiple skleroze, težav z jajčniki, psoriaze, rahitisa, tuberkuloze in dentalnih težav.
  • Stabilnost telesa, uma in duha. Brez sonca bi umrli. Redna jutranja praksa, najsi bo to sprehod skozi gozd, telovadba, dihalne tehnike, meditacija ali pa zgolj posedanje na klopci, blagodejno vpliva na stabilnost uma in obvladovanje dnevnih aktivnosti.
  • Povezanost. Ali joga, ki dobesedno pomeni, biti povezan. Redna jutranja vadba je pot do optimalnega naravnega stanja, ki vam hkrati zagotavlja srečo. Zato – kjerkoli že ste, izkoristite sončni vzhod za povečanje lastne sreče.

Delček sreče lahko ujamete tudi na klopci na Zaplani. Dobrodošli.