Ali poznate netopirje – leteče sesalce, ki letajo z rokami? Zakaj se ne morejo zaleteti v lase, kako ujamejo žuželko in zakaj zimo prespijo?

Mnoge odgovore boste lahko našli prav na Zaplani. Mozaik gozda in travišč na Zaplani je naravno prebivališče netopirjev vrste mali podkovnjak (Rhinolophus hipposideros). Tu se počutijo doma, narava jim nudi primerno hrano in bivanjski prostor.

Netopirji so nočne živali, zato jih redko vidimo. Z njimi so povezane najrazličnejše pravljične in filmske zgodbe, a dejstvo je, da so to povsem koristne živali. Večina evropskih netopirjev se namreč prehranjuje z nadležnimi žuželkami, kot so komarji in vešče. V Sloveniji so pogosta vrsta podkovnjaki, ki so ime dobili po posebni kožni strukturi okoli nosnic, od katerih je ena v obliki podkve.

Zaplana: Tabukova jama

Podkovnjaki prosto visijo s stropa, a se ga ne dotikajo s telesom, zato so lahko popolnoma oviti v opno, tako kot podkovnjak na fotografiji, ki smo ga našli v Tabukovi jami med prezimovanjem.
 
Netopirji se sicer najraje zadržujejo v opuščenih človeških bivališčih in cerkvenih zvonikih, kot je to npr. v cerkvi Sv. Urha in Sv. Martina na Zaplani. V Sloveniji je ta vrsta netopirja, tako kot vse na območju Slovenije domorodne vrste netopirjev, zavarovana.