Vsi, ki niste jamarji, pa bi si radi ogledali neokrnjene podzemne jame, priporočamo obisk naslednjih jam:

Skednena jama – dolga je 209 m in globoka 30 m, sprehod skozi jamo je enostaven. Pozimi se v jami zadržuje hladen zrak, ki povzroči, da v jami nastajajo ledeni kapniki in strukturna tla.

Skednena jama Zaplana

Vranja jama – 326 m dolga in 90 m globoka jama se od vhoda nadalje razcepi v tri rove. Proti jugovzhodu je usmerjen najvišji Suhi slepi kapniški rov, srednji Zvezni rov se nadaljuje proti jugu in preko 6 m visoke stopnje pripelje v Mrzlo jamo, iz katere vodi izhod na Planinsko polje. Na Planinskem polju vas bodo najprej očarala stara drevesa brestov in številne Putickove štirne (1889), kamor izginja Unica in se nato pojavi v izvirih Ljubljanice; reke sedmih imen. Najnižji, jugozahodni Vodni rov, je v Vranji jami zelo blaten in se konča s sifonom, do katerega stopajte prav potiho, saj tu živijo zmajevi mladiči – človeške ribice.

Mačkovica

Mačkovica – je nekoliko zahtevnejša za obisk, dolga je 1.280 m in globoka 51 m, nahaja se v neposredni bližini Laz. Vhodni rov se blago spušča in nato razširi v Malo dvorano, ki slovi po ponvicah, preko katerih se ob večjih poplavah Planinskega polja preliva voda in ustvarja miniaturne kaskade. Jama Mačkovica je znana po podzemnem živalstvu, predvsem kot najdišče slepega jamskega hrošča drobnovratnika (Leptodirus hohenwartii).

‍Zanimiv za ogled je tudi vhod v jamo Borisov dihalnik, ki pozimi bruha paro.

Obisk zgoraj navedenih jam je primeren za vse, tudi majhne otroke. Potrebujete kolesarsko čelado in naglavno svetilko, priporočamo tudi oblačila, ki jih lahko brez skrbi umažete.

Ogled:

Za ogled je potreben predhodni dogovor z jamarskim društvom Logatec: jdl@jdl.si

2 km južno od Logatca se nahaja tudi posebna jama Gradišnica, ki si jo lahko ogledate zvrha. Toda bodite posebej pazljivi, saj je to pravzaprav brezno, globoko kar 201 m, zato ogled te jame ni priporočljiv za otroke. Vhodno brezno je veliko 25 x 35 m in globoko 65 m. Gradišnico je poznal že J. V. Valvazor in jo je imenoval Vražja jama.

Gozdne maline na Zaplani

Vsi, ki boste te jame obiskali poleti, se ob poteh na sončnih gozdnih robovih ne pozabite posladkati s slastnimi gozdnimi malinami.