Čemaž je ena najbolj zdravih užitnih divjih rastlin. Na Zaplani se nahaja več obsežnih naravnih rastišč čemaža.

Zdravilni čemaž ali divji česen so poznali že stari Rimljani. Znan je tudi pod imenom medvedji česen, saj ga medvedi radi uživajo po zimskem spanju. Ljudje uporabljamo čemaž za spomladansko čiščenje telesa, blagodejno vpliva na presnovo in niža krvni tlak. Čemaž vsebuje močno eterično olje, zato njegov okus občutimo v ustih še nekaj ur po zaužitju in ima malce pekoč okus.

Uživamo lahko liste, cvetove, popke, plodove in čebulice. Čemaž lahko uporabljamo povsod, kjer bi sicer uporabili česen: v namazih, solatah, pestu, omakah, s krompirjem, v juhah … Jedi doda močno aromo. Čemaž je najboljši svež, saj s sušenjem izgublja zdravilne učinke.

Zaplana Čemaž

Kako in kdaj nabirati čemaž

Čemaž raste v šopih, njegovi listi so nežni in jih je lahko odtrgati. Da ne bi pomotoma odtrgali še neužitnega lista kakšne druge rastline, ga ne nabirajte v šopih, ampak trgajte posamezne liste. V gosto poraslih preprogah raste v senčnatih in vlažnih predelih od marca do junija, cveti pa od aprila do maja.

Pozor – ne nabirajte čemaža, če niste povsem prepričani, da ga poznate, saj ga lahko zlahka zamenjate s podobnimi, strupenimi rastlinami. Čemaž je namreč podoben dvema zelo strupenima rastlinama, šmarnici in podlesku, ki sta smrtno nevarni, zato morate biti pri nabiranju te rastlinice zelo previdni. Najlažje boste rastline ločili po vonju, saj ima čemaž za razliko od šmarnice in podleska značilen vonj po česnu.

Kako pripraviti čemaž

Čemaž je najboljši svež ali rahlo skuhan. Izogibajte se predolgemu kuhanju, ki spremeni sestavo čemaža in uniči vitamin C. Raje ga uporabljajte v hladni kuhinji v manjših količinah.

Za želodec je lažji malce prekuhan čemaž, iz katerega lahko pripravite okusno čemaževo kremno juho. Čemaž lahko uporabite tudi namesto česna. Drobno ga nasekljajte in uporabite kot začimbo ali pa ga dodajte jedem tik pred serviranjem. Čemaž lahko dodate tudi različnim namazom, naredite štruklje s čemažem itd.
Pripravite lahko tudi svež čemažev sok, vino ali tinkturo, ki imajo številne zdravilne učinke.