Destinacija Zaplana above Ljubljana je odlično izhodišče za muharjenje in druge oblike športnega ribolova!

Naša prednost je lahka dostopnost do ribolovnih revirjev, izjemna narava in kratke razdalje do svetovno izjemnih rek in jezer.  Za športne ribiče so najbolj zanimive ribe soška postrv, potočna postrv, lipan, šarenka, sulec in krap. Če k temu prištejemo še sprostitev ob brzicah, globokih tolmunih, v divjih soteskah in pokrajini, ki se razprostira okoli rek in jezer, potem ste lahko prepričani, da ste vstopili v ribiški raj.

Cerkniško jezero

In glede na to, da je Slovenija prva država na svetu v razvoju zelenega in vzdržnega turizma, tudi na Zaplani opozarjamo na pomen ekologije in odgovornega razvoja turizma. Naši ribiči se ravnajo po metodi “ujemi in spusti”, ker skrbimo za ohranitev in reprodukcijo ribje populacije.

Lipan Idrijca

Reke in jezera v okolici Zaplane, ki muharje in ribiče ne bodo pustili ravnodušnih:

Na ostriža in ostrozobo ščuko v Cerkniško jezero

Samo pol ure vožnje iz Zaplane se nahaja največje evropsko presihajoče jezero, ki velja za Jurski park redkih živali in rastlin. To je edino jezero  Sloveniji, kjer je možno ujeti primerke ostriža, zelo redke plenilke, ki z značilnim zeleno črnim vzorcem in rdečimi plavutmi velja za eno najlepših rib v sladkovodnih vodah. Tu lahko ulovite tudi ostrozobo ščuko, ki velja za največjega sladkovodnega plenilca in ravno v Cerkniškem jezeru dosega rekordne dolžine (krepko preko enega metra).

muharjenje Ščuka

Po lipana v kraško reko Unico

Kraška ponikalnica reka Unica ima omejeno in najdražje število ribiških dovolilnic v Sloveniji.  Toda –  z razlogom! S ceno se omejuje obisk, zato vam jamčimo intimno muharjenje na reki, ki je svetovno znana po populaciji lipana, ki ga je navadno zelo težko najti v rekah, kjer prevladujejo postrvi.

Lipan Unica

Svetovna atrakcija - lov na soško postrv

Na reki Idrijci ste vabljeni na lov za soško postrvjo, ki velja za redkega endemita, saj ga poleg Slovenije najdemo le še v obmejnih območjih Italije.

muharjenje reka Idrijca

Salmo trutta marmoratus je največja evropska postrv in avtohtona riba severnega Sredozemlja. Velika roparica je slovenski ribiški ponos in je v svetu muharjenja ena izmed najbolj cenjenih ribjih vrst. Za razliko od drugih vrst postrvi zraste do kapitalnih dolžin, krepko čez meter in tehta tudi preko 20 kilogramov, zato predstavlja izziv za še tako izkušenega ribiča. V Sloveniji je pred nekaj desetletji ta vrsta skoraj izumrla, saj se je začela križati s potočno postrvjo, toda na srečo bodočih rodov so z veliko truda in prizadevanja slovenskih ribičev le-ti uspeli ohraniti čistokrvno linijo, jo razmnožiti in spet naseliti v reke, kot sta Idrijca in Soča.

Soška postrv

Urbani ribolov sredi mestnega jedra Ljubljane

Zagotovo ena bolj nenavadnih ribiških izkušenj. Ljubljana je ena redkih metropol, kjer lahko v reki, ki teče skozi strogi center mesta, lovite velike ščuke, sulce in domorodne platnice. In to med stoletnimi palačami in vilami, prav pod znamenitimi Plečnikovi arkadami, ki veljajo za arhitekturni ponos našega glavnega mesta. Urbani ribolov na Ljubljanici – skrivnostni reki sedmerih imen – je možen poleti in pozimi, z obale in s čolna, samostojno ali z ribiškim vodnikom. Ne spreglejte tudi številnih podobnosti z Zaplana above Ljubljana – vse od zmajskega mosta, zgodbe Rimljanov in barjanskih mostiščarjev.

Iz Zaplane na nočni ribolov v Ribnik Opekarna

Tik ob vznožju Zaplane lahko lovite kapitalne some v ribnikih, ki so nastali na starih glinokopih v Verdu. Ribnik Divjak je zaradi potopljenih dreves primeren za izkušene ribiče. To je tudi prostor za lov amurja, kapitalnih krapov, rdečeperke in ščuke.

muharjenje Idrijca Lipan

Ribolov na reki Reka

Na pragu Zaplane imate možnost ribolova na reki Reka – najdaljši kraški ponikalnici v Sloveniji, ki je z močjo svojega toka ustvarila pod Unescovo zaščito uvrščene Škocjanske jame. Ribiška poslastica reke Reke je lov na avtohtono soško postrv, po koncu ribičije pa priporočamo še ogled največjega podzemnega kanjona na svetu.

Zanimivosti:

  • Slovenija je ena najbolj vodnatih dežel v Evropi. Skupno imamo več kot 9000 ha vodnih površin. Pri tem pa je še posebno pomembno dejstvo, da imamo na majhnem geografskem prostoru izredno pestrost različnih ribolovnih voda – vse od alpskih do kraških. Kar 45 rečnih tokov je daljših od 25 km in reka ni enaka reki. Pri tem je razdalja med njimi tako majhna, da ribiči v istem dnevu lahko love na obojih tako različnih vodah, kar ni možno skoraj nikjer drugje na svetu.
  • V slovenskih sladkih vodah živi več kot 90 vrst rib.
  • Slovenija je po količini rečne vode na prebivalca med najbogatejšimi evropskimi državami.
  • Med posameznimi ribiškimi destinacijami se lahko prevažate tudi s helikopterskim prevozom, kar vam omogoča edinstven pogled na raznolikost Slovenije, kjer se na žepnih razdaljah stikajo Alpe z Mediteranom in panonskimi ravnicami.  Hkrati pa lahko v treh dneh zamenjate tri ribolovne revirje in ulovite tri avtohtone ribje vrste.
  • Presihajoče Cerkniško jezero lahko v eni sami noči jezero izbruha iz svojega prevotljenega dna vodo, ribe in celo zmajeve mladiče, kot so včasih imenovali redko in endemitno človeško ribico. Mimogrede, ste vedeli, da lahko zmajeve mladiče poiščete tudi na Zaplani – pripravljeni za novo pustolovščino?

Več o ribolovu in vodenih ribiških izletih najdete na tej povezavi.

Cerkniško jezero muharjenje