Podkasti o najbolj uspešnih zgodbah, ki jih ustvarja lokalna skupnost. Vse, kar vas zanima o načrtovanju, odločanju in izvajanju zgodb, ki nastajajo po principu “od spodaj navzgor”. Kaj vse se spremeni, ko evropski projekti na podeželju srečajo lokalno skupnost.

Play Video

Učimo se potrpežljivosti in podjetnosti

S Patricijo Pavlič, direktorico CIK Trebnje in Liljano Omerzu koordinatorko LAS STIK območja smo se pogovarjali o zahtevnosti izvedbe LAS-ovih projektov na območju občin Dolenjske Toplice, Ivančna Gorica, Žužemberk in Trebnje.  Kateri so bili najbolj odmevni projekti in kako konkretno se je zaradi LAS sredstev izboljšalo življenje na podeželskem območju?

Play Video

Nimamo ne morja ne toplic, imamo pa kulturno dediščino 

Z Majo Lampret, direktorico Javnega zavoda Prijetno domače o projektih in izzivih razvoja na področju kulture in turizma v Občini Ivančna Gorica. Kako tudi s pomočjo evropskih sredstev danes nase opozarja občina, ki v preteklosti na turističnem zemljevidu ni bila prisotna kot resen protagonist in se je zapovrh borila s šibko prepoznavnostjo, nepovezanimi ponudniki ter razpršeno ponudbo.

Play Video

Šmarnica je ta hip najbolj ekološka pijača

Z dolenjskim etnologom, magistrom Dušanom Štepcem, smo govorili o fascinaciji nad šmarnico, ki velja za pankrta med dolenjskimi trtami. S podporo Leader sredstev je uredil prvo celovito študijo o tej zloglasni samorodnici in skupaj s strokovnjaki ovrgel neupravičene klevete o njeni škodljivosti za človekovo zdravje zaradi vsebnosti metilnega alkohola.

Play Video

Škreblni so zakon!

Z Mijo Benedičič, predsednico KUD Popotovanje Frana Levstika Čatež smo klepetali o projektu Čateški škreblni, ki je s svojimi multiplikativnimi učinki široko odmeval v lokalnem okolju. Zakaj so škreblni dosti več kot samo posušeni sadni krhlji in kakšen izziv je zmotivirati lokalce, da sodelujejo pri evropskem projektu?


Vse aktivnosti projekta »Doživite Suho krajino, Temenico in Krko malo drugače« so sofinancirane s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj.