Bi se podali na avanturo v divjino, primerno za fizično najbolje pripravljene? Zaplana z okolico nudi atraktivno doživetje pristne, neokrnjene narave.
Žirovcova smreka Zaplana

Izlet začnete pri Žirovcovi smreki na pašniku, ki je posebna zato, ker se je njen vrh odlomil in od tedaj raste navzdol. Pot vas nato pelje do Žirovcove jame, ki slovi kot deset tisoča raziskana podzemna jama v Sloveniji. Če niste izurjen jamar, si oglejte samo njen prepoznaven vhod, ki ga zaznamujejo pisane rešetke.

Naslednja sledi Tabukova jama, v kateri živijo skrivnostni netopirji, vrsta mali podkovnjak. V tej jami so našli tudi okostje jamskega medveda.

Rajna peč

‍Nadaljujemo s strmim spustom po gozdu do struge Pečnikarice, kjer si ogledamo Slabetovo jamo in leseno kolibo, v kateri je nameščen tolkač, to je hidravlični oven za poganjanje vode. Ta potiska vodo z nižje ležeče točke na višjo brez elektrike. Hidravlični oven velja za del tehniške dediščine in več kot 200 let star izum.

Medtem ko se vzpenjamo proti slapovom Pečnikarice, nas v ozki soteski spremlja bobnenje vode, ki škropi in se belo peni med ogromnimi skalami in podrtim vejevjem. 

Pri izviru Pečnikarice

Slapovi Pečnikarice predstavljajo svet nedotaknjene narave, divje vode in padajočih slapov. Pristop do slapov Pečnikarice je izredno težaven, saj so ob strugi strma drseča pobočja z velikimi skalnimi osamelci, pot pa ovirajo tudi podrta debla dreves, z mahom preraščene spolzke skale. Pokrajina daje videz prvobitnosti in občutek, da tukaj čas že stoletja stoji. Pozimi slap zamrzne in tedaj ga poimenujejo Iztokova sveča.

Pri vrhu Pečnikarice prisluhnite pihanju Žustove jame, čisto na vrhu pa poglejte v jamo RP9 (Rajna peč oz. Dejama), ki je povezana z Žirovcovo jamo.

Dveurno nepozabno doživetje divjine, podzemnih jam in vode je fizično naporno, zato je primerno le za najbolj pripravljene in izkušene.