Slikovita kraška dolina, kjer si privoščite oddih v senci stoletnih hrastov in razgled z veličastnega Velikega naravnega mosta ter osvežitev pod Malim naravnim mostom.

Obisk te očarljive, okrog 2,5 kilometra dolge in 300 metrov široke, kraške doline nikogar ne pusti ravnodušnega! Na sprehodu po urejeni naravoslovni poti boste priča milijonom let trajajočim geološkim procesom in številnim kraškim pojavom, ki so oblikovali ta krajinski park. Območje Rakovega Škocjana je bila nekdaj velika jama, ki jo je skozi skalo izdolbla reka Rak.

Rakov Škocjan od zgoraj

Vrhunec obiska predstavljata ogleda dveh mojstrovin narave – Malega in Velikega naravnega mosta, ki se do 10 metrov visoko dvigata nad ponikalnico Rak. 

Skupaj s svetovno znanim presihajočim Cerkniškim jezerom in Križno jamo je Rakov Škocjan razglašen za mednarodno pomembno mokrišče, vpisano v Ramsarsko območje. Nominiran je tudi za uvrstitev na seznam Svetovne naravne dediščine UNESCO.

Priporočamo tudi:

  • Ogled vodnih Zelških jam, ki jih boste raziskovali peš in na čolnu. Kapniško zelo bogate jame so posebne na račun zavitih kapnikov, ki so nastali zaradi prepiha. V jami najdemo kosti jamskega medveda. Velika redkost so tudi čudoviti snežno beli kristali kalcita. Za obisk jame se obrnite na jamarje Jamskega društva Karlovica. Zelške jame so namreč izrazito razvejan jamski sistem, zato je orientacija v jami zelo zahtevna. Ob visokem vodostaju so jame dostopne samo potapljačem. 
  • Tečaj jamske fotografije v družbi svetovno znanega jamskega fotografa Petra Gedeia, ki ga je opazila tudi revija National Geografic.

Več informacij:

Oddaljenost od Zaplane:

40 minut vožnje z avtom.