Planinsko polje velja za klasičen primer kraškega polja. Če ga obiščete po obilnejšem deževju, vas čaka čudovit prizor poplavljenega polja, ko se le-to spremeni v jezero

Planinsko polje velja za klasičen primer kraškega polja. Če ga obiščete po obilnejšem deževju, vas čaka čudovit prizor poplavljenega polja, ko se le-to spremeni v jezero.

Planinsko polje je raziskovanje krasa v malem, saj tu najdete številne kraške jame, brezna, mokrotne travnike in kmetijsko kulturno krajino. 
Planinsko polje je tudi sestavni del sistema kraške ponikalnice Ljubljanice, reke sedmerih imen, ki teče skozi Ljubljano. Reka kot žila povezuje svetovno znane znamenitosti, kot so presihajoče Cerkniško polje, kraško dolino Rakov Škocjan, Postojnsko jamo kot največjo turistično jamo v Evropi in Planinsko polje. 

Glavni vodotok Planinskega polja je reka Unica, ki je zelo primerna in priljubljena destinacija za ribolov, poleti se lahko v njej osvežite, v času poplav pa po njej zapeljete tudi s čolnom. Planinsko polje ponuja mimoidočim številne možnosti za sprehode, tek, kolesarjenje, jahanje, ter drsanje v zimskem času. 

Ob obisku ne pozabite na fotoaparat. Planinsko polje je namreč življenjski prostor številnih travniških vrst ptic – najbolj zanimiv je kosec Crex crex, ki je zavarovan v svetovnem merilu. Na območju Planinskega polja velja tudi direktiva Natura 2000 o zavarovanih habitatih in pticah.

Zanimivosti:

  • V podzemlju Planinskega polja najdemo človeško ribico (proteus anguinus), ki velja za edinega v Evropi živečega jamskega vretenčarja in največjo jamsko žival na svetu.
  • Na mokriščih Planinskega polja raste zelo redka morska čebulica in kar 60 vrst zelo redkih metuljev. 

Več informacij:

Oddaljenost od Zaplane:

30 minut vožnje z avtom.

Dostop:

Z avtoceste Ljubljana – Postojna pri Uncu zavijemo proti Planini in se spustimo na polje.