Obisk Križne jame je butično doživetje tišine in teme.

Ljubljansko barje, uvrščeno na UNESCOV seznam svetovne dediščine, je edinstvena pokrajina na pragu Ljubljane.

Samo streljaj od glavnih mestnih ulic, na pragu glavnega mesta Ljubljana, se razprostira edinstvena močvirnata pokrajina. Neskončen mozaik travnikov, steljnikov, njiv, jarkov in mejic predstavlja gnezdišče za več kot 250 vrst ptic. Na Ljubljanskem barju najdemo ostanke kultur, ki so ta prostor naseljevala skozi tisočletja. Najboljši način ogledovanja Ljubljanskega barja je kolesarjenje po makadamskih poljskih poteh vse do naravnega rezervata Iški morost, kjer je urejena posebna opazovalnica za ptice in učna pot. Čudoviti so tudi Ribniki v Dragi pri Igi, ki so zavarovani kot naravni spomenik. 

V prazgodovini je večji del barja pokrivalo plitvo jezero, ob katerem so živeli Koliščarji. V vlažnih barjanskih tleh se je njihova zapuščina odlično ohranila. Najpomembnejše med najdbami je najstarejše leseno kolo na svetu, staro kar 5200 let. Hranijo ga v Mestnem muzeju Ljubljana.

Priporočamo:

  • Najlepše fotografije nastanejo na razgledišču hriba Sveta Ana. In to v času zgodnjih juter, ko na Ljubljansko barje pade slana.

  • Ne zamudite Brko ture! Butični produkt, ki ga priporoča Slovenska turistična organizacija. 4-urna kolesarska avantura vas vodi po najlepših ulicah in parkih Ljubljane in vas spoznava z brkatimi velikani slovenske kulture. Brko tura vam bo razkrila dušo slovenskega naroda in prestolnice, ki je na svoj osrednji trg postavila kip pesnika in ne vojskovodje. 
  • Obisk cerkve Svetega Mihaela v Črni vasi, ki jo je zasnoval Jože Plečnik, eden največjih arhitektov 20. stoletja. Mojster arhitekture se je vedno oblačil v črna oblačila in bil že v prejšnjem stoletju zavezan recikliranju. Lestence v cerkvi je izdeloval iz kavnih mlinčkov in kozarcev, stebre pa iz vodovodnih cevi. 

Več informacij:

Oddaljenost od Zaplane:

35 minut vožnje z avtom.