Ste že lovili v reki, ki ponikne, ali v jezeru, ki presahne?

Kje so ena od najboljših mest za muharjenje na svetu in kje lahko ulovite kapitalnega postrv, lipana ali ščuko? Zeleni kras ponuja vse to in več.

Slovenija slovi kot izjemno vodnata dežela. Skupno znaša vodna površina slovenskih rek in jezer toliko, da bi preplavila celotno mesto Pariz. Več kot 45 rek in številna jezera s svojimi različnimi karakterji predstavljajo idilično okolje za vse ljubitelje ribolova.

Priporočamo:

  • Ribolov na reki Reka, ki je najdaljša kraška ponikalnica. S svojim tokom in močjo je ustvarila svetovno znane Škocjanske jame, v katerih tudi ponikne v največjem podzemnem kanjonu na svetu. Med ribiči je Reka znana predvsem po številnih ribjih vrstah, med katerimi najdemo tudi avtohtono soško postrv.
  • Butični ribolov na kraški ponikalnici reki Unici, ki ima omejeno število ribiških dovolilnic v Sloveniji. V svetu muharjev je Unica med najboljšimi lipanskimi vodami na svetu, saj imajo ribe tu odlične pogoje za življenje. V času vsakoletnih poplav se njihovo življenjsko okolje izjemno poveča, s tem pa ribe dobijo še dodaten vir hrane za njihovo rast.
Cerkniško jezero KAP Jasa
  • Ribolov na presihajočem Cerkniškem jezeru, ki je ena izmed svetovnih znamenitosti slovenskega krasa. Obilne jesenske padavine napolnijo kraško polje z vodo in pri tem ustvarijo največje jezero v Sloveniji. Poplavljeni travniki so idealno drstišče za ščuko, linja in klena ter hkrati nudijo hrano za njihov zarod in mladice. Ob nastopu poletja se voda umakne v strugo, kar izjemno poveča koncentracijo rib. Glavna riba pri športnem ribolovu je ščuka, jezero pa je tudi dom kapitalnih krapov, pri katerih niso redki ulovi več kot 10-kilogramskih primerkov.
  • Ribolov na reki Idrijci, ki zaradi svoje lepote in čistosti privablja številne obiskovalce in ljubitelje ribolova. Idrijca je pravi raj za ljubitelje športnega ribolova zaradi izjemnega bogastva rib. Posebnost Idrijce, kot pritoka reke Soče, je čistokrvna soška postrv katere gojitveni potok je v Zakojški grapi v Zakojci. Preostale ribe, ki jih še najdemo v reki Idrijci so: šarenka – kalifornijska postrv–mavrična postrv, križanci, lipan, štrkavec in potočna postrv.